Akdeniz’de düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı: 34 kişi kurtarıldı, 20 kişi kayboldu - Akdeniz Haber TVAkdeniz Haber TV

19 Nisan 2024 - 02:20

Akdeniz’de düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı: 34 kişi kurtarıldı, 20 kişi kayboldu

reklam
Son Güncelleme :

25 Nisan 2023 - 7:33

Akdeniz’de düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı: 34 kişi kurtarıldı, 20 kişi kayboldu

Akdenizi geçmeye çalışan düzensiz göçmenleri taşıyan bir teknenin batması sonucu 34 kişi kurtarılırken yaklaşık 20 göçmenin ise kaybolduğu bildirildi. Orta Akdeniz güzergahı son yıllarda yoğun hareketlilik gözlenen rotalardan biri olarak öne çıkıyor.

Akdeniz’i geçmeye çalışan düzensiz göçmenleri taşıyan bir teknenin batması sonucu 34 kişi kurtarılırken yaklaşık 20 göçmenin ise kaybolduğu bildirildi.

İtalyan ANSA ajansının haberinde, Akdeniz’de İtalyan arama-kurtarma bölgesi içinde kalan bölgede 7 metrelik bir teknenin alabora olduğu, bir balıkçı teknesinin 34 düzensiz göçmen ile 1 cesedi denizden çıkardığı belirtildi.

Kurtarılan 8’i kadın, 6’sı çocuk olmak üzere 34 göçmen ile 1 göçmenin cesedinin İtalya Sahil Güvenlik ekiplerinin devriye botlarıyla Lampedusa Adası’na getirildiği, teknenin Tunus’tan cumartesi günü hareket ettiği kaydedildi.

Kurtulan göçmenlerin ifadesine göre, batan teknede yaklaşık 20 düzensiz göçmen daha vardı. İtalya Sahil Güvenlik ekipleri, kayıp 20 göçmen için arama çalışmaları başlattı.

Bu arada, Lampedusa Adası’na son 24 saatte kendi imkanlarıyla ulaşan 21 tekne olduğu ve düzensiz göçmen sayısının 819 olduğu bildirildi.

İtalya İçişleri Bakanlığının verilerine göre, yılbaşından bugüne deniz üzerinden gelen düzensiz göçmen sayısı 36 bin 610’a ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde ise bu sayı 9 bin 89 idi.

Orta Akdeniz’deki düzensiz göç sorunu

Avrupa’ya yönelik düzensiz göç akınında, Orta Akdeniz güzergahı, son yıllarda yoğun hareketlilik gözlenen rotalardan biri olarak öne çıkıyor.

Bu güzergahta denizde yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenleri, Avrupalı devlet görevlileri yerine genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları kurtarıyor. Söz konusu STK’ler, AB üyesi devletlerin “güvenli liman” vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor.

Kendi imkanlarıyla Akdeniz’i geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin Avrupa’da ilk ayak bastıkları yer ise genellikle İtalya’nın Kuzey Afrika’ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası oluyor.

Teknelerin alabora olması ya da teknelerdeki aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması yüzünden her yıl çok sayıda düzensiz göçmen, Akdeniz’i geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor.

Kaynak: AA
reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam