DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Mersin’de İtfaiyeden Yangın Uyarısı: Şişeler ve Sigara İzmaritleri Tehlike Saçıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Mersin’de İtfaiyeden Yangın Uyarısı: Şişeler ve Sigara İzmaritleri Tehlike Saçıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, yaz sıcaklarının artmasıyla birlikte olası yangınlara karşı vatandaşları uyardı. İtfaiye eğitmeni Mustafa Çavdar, Ata Eğitim Merkezi’nde verdiği bilgide, sıcak havanın orman, arazi, araç ve evlerde yangın riskini artırdığını belirtti.

Hissedilen sıcaklığın neredeyse 50 dereceyi bulduğunu ifade eden Çavdar, orman yangınlarının %85-90 oranında insan kaynaklı olduğunu söyledi. Piknik sonrası söndürülmeyen mangal kömürleri ve doğaya gelişigüzel atılan içecek şişelerinin yangına neden olabileceğine dikkat çekti. Şişelerin mercek etkisi yaratarak güneş ışığını odakladığını ve kurumuş otların hızla tutuştuğunu belirtti. Ayrıca, söndürülmeden atılan sigara izmaritlerinin de orman yangınlarına yol açtığını ekledi.

Anız Yangınları ve Araçlardaki Tehlike

Çavdar, vatandaşların kurumuş otları yakarken kontrollü olamadığını ve bu durumun orman ve ev yangınlarını tetiklediğini söyledi. Anız yangınlarının ekosisteme zarar verdiğini belirten Çavdar, araç içinde unutulan içecek şişelerinin de yangın riski oluşturduğunu vurguladı. Şişelerin mercek gibi çalışarak güneş ışığını odakladığını ve araç içi malzemelerin hızlıca tutuşabileceğini söyledi.

Ev ve Klima Güvenliği

Evlerde kullanılan aynaların düz olması gerektiğini ifade eden Çavdar, çukur aynaların güneş ışığını bir noktaya toplayarak yangına yol açabileceğini belirtti. Klima kullanımının artmasıyla birlikte eski binalarda kabloların yüksek akımdan dolayı ısınarak yangın riski taşıdığını da ekledi. Evlerde yangın tüpü bulundurmanın önemine dikkat çekti.

Trafikte İtfaiyeye Yol Verin

Çavdar, vatandaşlardan trafikte itfaiye araçlarına yol vermelerini istedi ve araçlarını hatalı park etmemeleri çağrısında bulundu. “Bir itfaiyeci duası vardır. Bu duada; ‘tehlikeye düşmüş olan her canlının imdadına yetişmemiz için bize güç ver’ deriz” dedi. Yangın ihbarının ardından itfaiyenin 5 dakika içinde olay yerine ulaşması gerektiğini, ekipmanlarının yenilenmesi sayesinde yangına müdahale süresinin kısaldığını belirtti.

“Evi yanana bir dakika bir saat gibi geliyor”

Çavdar, yangın sırasında bir dakikanın ev sahibi için çok uzun geldiğini bildiklerini, ancak sağlanan yeni ekipmanlarla müdahale sürelerinin kısaldığını söyledi. “Başkanımız Vahap Seçer, bize bütün teknik donanımları sağladı. Şu anki ekipmanlarımız yeni nesil ve bunlar da yangına varış ve müdahale zamanımızı gerçekten kısaltıyor” diye konuştu.

YORUM YAP