Ömer Fethi Gürer’den İktidara Eleştiri: “Pazarlıksız İş Tuttuğumuz Komşu Ülke Neredeyse Kalmadı. - Akdeniz Haber TVAkdeniz Haber TV

28 Mart 2024 - 18:51

Ömer Fethi Gürer’den İktidara Eleştiri: “Pazarlıksız İş Tuttuğumuz Komşu Ülke Neredeyse Kalmadı.

reklam
Ömer Fethi Gürer’den İktidara Eleştiri: “Pazarlıksız İş Tuttuğumuz Komşu Ülke Neredeyse Kalmadı.
Son Güncelleme :

09 Kasım 2022 - 9:33

reklam

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dün Dışişleri Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; “Kalp grafiği gibi bu dış politikayla ülkemiz ne kazandı? Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ politikası yerine ‘komşularla sıfır sorun’ politikası diyordunuz; pazarlıksız iş tuttuğumuz komşu ülke neredeyse kalmadı. Dış politikada ülke olarak yarattığınız iklimin takibi dahi yorucu. Dış güçler olarak yarattığınız düşman algısı kimleri kapsıyor, bir türlü öğrenemedik” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dün Dışişleri Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe teklifinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; “Kalp grafiği gibi bu dış politikayla ülkemiz ne kazandı? Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ politikası yerine ‘komşularla sıfır sorun’ politikası diyordunuz; pazarlıksız iş tuttuğumuz komşu ülke neredeyse kalmadı. Dış politikada ülke olarak yarattığınız iklimin takibi dahi yorucu. Dış güçler olarak yarattığınız düşman algısı kimleri kapsıyor, bir türlü öğrenemedik” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dün Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında söz olarak, iktidarın dış politikasını eleştirdi. Gürer, toplantıda şunları söyledi:

“ANKARA’NIN GÖBEĞİNDE HAVAİ FİŞEKLERLE AVRUPA BİRLİĞİ KUTLAMALARI YAPILDI, O DA DÜNDE KALDI”

“Genelde bakanlar buraya geldiğinde tarihi 2002’den başlatıyorlar. Ben de onun için dünü anımsatarak bazı konulara değinmek istiyorum. Musul- Kerkük kırmızı çizgimizi anımsayan kalmadı. Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu vatan toprağı terk edildi. Gün ortasında Ankara’nın göbeğinde havai fişeklerle Avrupa Birliği kutlamaları yapıldı, o da dünde kaldı.

Akdeniz’de uluslararası sularda petrol, akaryakıt arama iddiaları artık gündemden düştü. Ege adaları silahlandırıldı. Yunanistan Başbakanı Cumhurbaşkanı’nın oğlunun düğününde nikah şahidi olacak kadar yakınken adalar, Yunanlıların anlaşmalar dışı kontrolüne girdi. Kardak Adası için verilen mücadele kadar adalar için ses çıkarmayıp sürecin sonunda ‘bir gece ansızın’la olayı seyreden ülke durumuna düştük. Bursa’da Ermenistan- Türkiye maçına can Azerbaycan bayrağı aldırılmayacak kadar Ermenistan’la yakınlaşırken birden ilişkiler koptu, şimdi ‘Ermenistan ile normalleşme süreci yürütüyoruz’ diyorsunuz.

Sayın Tayyip Erdoğan, 2014 yılında ‘Bu görevde bulunduğum sürece İsrail’le olumlu bir şey düşünemem, başkaları düşünebilir. Tayyip Erdoğan’ı Batı ülkeleri gerilimcidir diye tanımlayabilir. Ben egemen güçlere şirin görünme gayreti içinde olmadım, olmayacağım’ diyerek İsrail için ‘çocuk katili’ demişti, Sisi için de ‘Sisi’nin kendisi de zalimdir, darbecidir’ ifadelerini kullanmıştı.

“KATİL ESAD’ YENİDEN ‘KARDEŞİM ESAD’ NOKTASINA DÖNÜLÜYOR”

2012 yılında Erdoğan ‘Biz en kısa zamanda Şam’a gideceğiz, oradaki kardeşlerimizle muhabbetle kucaklaşacağız, o gün yakın inşallah. Selahattin Eyyubi’nin kabri başında Fatiha okuyacağız, Emevi Camisi’nde namaz kılacağız’ dediğinden bugüne on yıl geçti, şimdilerde ‘katil Esad’ yeniden ‘kardeşim Esad’ noktasına dönülüyor.

İsrail için konuşmanızda diyorsunuz ki: ‘Ortak çıkarlarımız ve karşılıklı hassasiyetlere saygı çerçevesinde iş birliği hedefliyoruz’; topluma düşman algısıyla sunduğunuz ülkeler ve liderleriyle nasıl yakın ve güvenilir ilişki kurulabilecek? Keşke yurt dışı ilişkileri iç siyasette malzeme olarak kullanmasaydınız. Bu yolla toplumun duygularını okşayıp oy alınabilir ancak ülke ilişkileri bozuldukça sorunların da derinleştiği görülüyor.

“2007 YILINDA SUDAN’A TARIM YAPMAYA GİDİYORUZ DEDİNİZ, DAHA ORTADA İCRAAT YOK”

180 derece dönüşle yeni yaklaşımlara yöneldiniz. ‘Ülkemize 3,5 milyon Suriyeli geldi; 500 bini döndü’ diyorsunuz, ancak ülkemizde on yılda 1,5 milyon Suriyeli çocuk doğdu. Onların artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu. O nedenle de 500 bin giden yerine, 1,5 milyon doğan Suriyeli oldu. 2007 yılında Sudan’a tarım yapmaya gidiyoruz dediniz, daha ortada icraat yok; şirket var, yönetim kurulu üyeleri ücret alıyor ama hiçbir girişim doğmadı. Birleşik Arap Emirlikleri’ni 15 Temmuz’u yapan olarak ilan ettiniz, sonradan birdenbire yeni ilişkilere girdiniz, yoksa Birleşik Arap Emirlikleri özeleştiri mi verdi?  ‘Suudi Arabistan en iyi dostumuz’ derken Kaşıkçı cinayetiyle demedik söz bırakmadınız, şimdi ilişkilerin yeniden iyi olduğunu ifade ediyorsunuz.

“PAZARLIKSIZ İŞ TUTTUĞUMUZ KOMŞU ÜLKE NEREDEYSE KALMADI”

S-400 füzeleri ve F-35’ler ayrı tartışma alanı olarak orta yerde duruyor. Kalp grafiği gibi bu dış politikayla ülkemiz ne kazandı? Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ politikası yerine ‘komşularla sıfır sorun’ politikası diyordunuz; pazarlıksız iş tuttuğumuz komşu ülke neredeyse kalmadı. Dış politikada ülke olarak yarattığınız iklimin takibi dahi yorucu. Dış güçler olarak yarattığınız düşman algısı kimleri kapsıyor, bir türlü öğrenemedik. Her seçim öncesi birkaç ülkeyle savaşa girer havası yaratılıyor; Almanya, Hollanda, İsrail gibi suçlanan ülkeler en yakın ticari iş yaptığımız ülkelere dönüşüyor. Müslüman kasabı dediğimiz Sırbistan dahi en önemli ticari ülke durumuna geldi. Bu kadar gel git tarih boyuncu hiçbir dönemde yaşanmadı.

“DÜNYADA BARIŞ YÜZYILI’ HEDEFİNİZİ YİRMİ YIL ÖNCE HEDEFLESEYDİNİZ”

Bu kadar zıt politikalarla dış politikamızın başarılı demek yerine, yapboz politikası ile başladığımız noktaya geri dönmemiz düşündürücü. Keşke Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesi temelinde ‘dünyada barış yüzyılı’ hedefinizi yirmi yıl önce hedefleseydiniz. Bu bağlamda, tüm ülkelerde dostane ilişkiler ve barışa dayalı bir politika doğru ve gerçekçi bir yoldur. Ülkemizin menfaatleri diplomatik süreçlerle doğru yönlendirilerek çözüme erdirilmelidir. Bu süreçte en ağır hakaretlerle diğer ülkeleri hedef koymak yerine, diplomatik ilişkiyle ülkemizin çıkarlarını korumak ve kollamaktan başka yol yoktur.”

Kaynak: ANKA
reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam