Kaleiçi’nin bez bebekleri - Akdeniz Haber TVAkdeniz Haber TV

20 Nisan 2024 - 11:48

Kaleiçi’nin bez bebekleri

reklam
Kaleiçi’nin bez bebekleri
Son Güncelleme :

25 Ekim 2022 - 8:52

reklam

ANTALYA’nın tarihi semti Kaleiçi’nden adını alan Kaleiçi bebekleri, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki el sanatları eğitmenlerinin ellerinde şekilleniyor.

ANTALYA’nın tarihi semti Kaleiçi’nden adını alan Kaleiçi bebekleri, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki el sanatları eğitmenlerinin ellerinde şekilleniyor.

Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nce yüzyıllardır annelerin çocukları için çeşitli malzemelerden yaptığı bez bebeklerden esinlenip, kültürel mirasın yeni kuşaklara aktarılması hedeflenerek, hayata geçirilen Kaleiçi bez bebekleri, el sanatları eğitmenlerinin ellerinde şekilleniyor. Eğitmenlerin en ince ayrıntısına kadar titizlikle ortaya çıkardığı bez bebeklerin bir tanesi, bir haftada hazırlanıyor. El emeği göz nuru bez bebeklerin ayaklarındaki çarıktan, yüzlerinin detaylarına kadar düşünüp çizen, kesen ve diken kadınlar, onları protokol ve kente gelen yabancı heyetlere hediyelik olarak ürettiklerini söyledi. Kaleiçi bebeklerinin yanı sıra Teke yöresi bebekleri ve Anadolu Selçuklu bebekleri de atölyede üretiliyor.

‘ÇARIKLARI DERİ USTAMIZ YAPIYOR’Türk kültürünü keşfetmek, nostalji yapmak ve çocuklara anlamlı bir hediye vermek için bez bebekler ile ilgili çalışma başlattıklarını belirten Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni Çiğdem İnel, “Çocuklarımızın eğlenme, boş zamanlarını değerlendirme, eğitme, düşünmeye yöneltme, hayal güçlerini artırma, sosyalleşme ve gelecekte alacağı rollere hazırlama ve sıradanlıktan uzaklaştırmak gibi birçok işlevi yerine getirecek bez bebeklerle severek oynamaları dileğimiz. Bebek atölyesinde Teke yöresi, Anadolu Selçuklu ve Kaleiçi bebekleri yapıyoruz. Kaleiçi bebeğinin çarıklarını deri ustamız yapıyor. Kıyafet atölyesinde elbiseleri yapılıyor. Geçmişte aile büyüklerimizin bizlere yaptığı bez bebekleri, şimdi biz hazırlayıp çocuklarımızla buluşturuyoruz” diye konuştu.El Sanatları Eğitmeni Nalan Şenli ise “Kaleiçi bebeklerinin boncuk işlemesi ve gömleklerini yapıyorum. Bedenlerini birleştiriyorum. Kolları ve ayaklarını birleştirip, bebek haline getiriyorum” dedi.

Kaynak: DHA
reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam