Siyaset bilimci Mehmet Gazioğlu’nu restoran işletmecisinin “Heimlich manevrası’ kurtardı - Akdeniz Haber TVAkdeniz Haber TV

28 Mart 2024 - 13:33

Siyaset bilimci Mehmet Gazioğlu’nu restoran işletmecisinin “Heimlich manevrası’ kurtardı

reklam
Siyaset bilimci Mehmet Gazioğlu’nu restoran işletmecisinin “Heimlich manevrası’ kurtardı
Son Güncelleme :

11 Mayıs 2022 - 8:59

reklam

Adana’da nefes borusuna yemek kaçıp nefessiz kalan siyaset bilimci Mehmet Gazioğlu, daha önce ilk yardım eğitimi alan restoranın işletmecisi Mehmet Mustafa Mirdesli tarafından ‘Heimlich manevrası’ ile kurtarıldı.

Adana’da nefes borusuna yemek kaçıp nefessiz kalan siyaset bilimci Mehmet Gazioğlu’nu (26), daha önce ilk yardım eğitimi alan restoranın işletmecisi Mehmet Mustafa Mirdesli (38) tarafından ‘Heimlich manevrası’ ile kurtarıldı. O anlar, iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

30 Nisan günü saat 12.00 sıralarında Seyhan ilçesi Çınarlı Mahallesi’nde meydana gelen olayda siyaset bilimci Mehmet Gazioğlu, gittiği restoranın önündeki masada yemek yerken, nefes borusuna yemek kaçtı. Can havliyle restorana giren Gazioğlu, işletme sahibi Mehmet Mustafa Mirdesli’den yardım istedi. Daha önce ilk yardım eğitimi alan Mirdesli, nefessiz kalan Gazioğlu’na Heimlich manevrası uyguladı. İşletmecinin bu hamlesiyle Gazioğlu, nefes borusuna kaçan yemekten kurtuldu. Yaşanan o anlar, iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

Restoran işletmecisi 'Heimlich manevrası' ile hayat kurtardı

“İKİNCİ DOĞUM GÜNÜM OLDU”

Yaşadığı olayın herkesin başına gelebileceğini belirten Gazioğlu, toplumun ilk yardım konusunda bilinçlenmesi gerektiğini kaydetti. 30 Nisan’ı ikinci doğum günü olarak gördüğünü kaydeden Gazioğlu, “Nefessiz kaldığımda ölümle burun buruna geldiğimi hissettim. İşletmecinin ilk yardım bilgisi beni hayata tutundurdu. Çocukluk yıllarımda ilk yardım eğitimi almıştım. Sonradan bu bilgiler unutuluyor. İşin ciddiyeti böyle bir olay yaşanınca anlaşılıyor. Bundan sonraki yaşamımda ilk yardım konusunda bilinçlendirici çalışmalar yapacağım” dedi.’

“DAHA ÖNCE DE HAYAT KURTARDIM”

Mehmet Mustafa Mirdesli ise önceki yıllarda turizm sektöründe çalışırken ilk yardım eğitimi aldığını, bundan dolayı Heimlich manevrasını bildiğini belirtti. Olay anında paniklemeden hareket ettiğini anlatan Mirdesli, “Daha önce de bu şekilde iki çocuğun hayatını kurtarmıştım. Onlar çocuk olduğu için biraz daha telaş yapmıştım. Gazioğlu, sık sık işletmemize gelip yemek yiyen sevdiğimiz bir dostumuz. Olayın ardından beni defalarca aradı ve hediyeler verdi. Mutluyum çünkü hayat kurtarmak güzel bir şey” dedi.

HEIMLICH MANEVRASI NASIL YAPILIR?

Heimlich Manevrası, bilinci açık olan kişilerde şu şekilde yapılır;

Hasta oturur pozisyonda ya da ayakta olabilir.

Hastanın yanında ya da arkasında durulur.

Bir elle göğüs desteklenerek kişinin öne eğilmesi sağlanır.

Diğer elin topuğu ile hızlı bir şekilde 5 kez sırtına ve tam olarak kürek kemikleri arasına süpürür şekilde vurulur.

Tıkanıklığın açılıp açılmadığına kontrol edilir ve açıldıysa işlem durdurulur.

Tıkanıklık açılmadıysa Heimlich Manevrası yapılması gerekir.

Hastanın arkasından sarılarak gövdesi tamamen kavranır.

Bir elin başparmağı midenin üst kısmına ve göğüs kemiğinin hemen altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur. Diğer elle de yumruk yapılan el kavranır.

Kuvvetli bir şekilde arkaya ve yukarı doğru bölgeye bastırılır.

Bu hareket yaklaşık olarak 5 ila 7 kez yabancı cisim çıkana kadar tekrarlanması gerekir.

Tıkanıklık açılmadıysa hastanın tekrar sırtına vurulur.

Bu işlemler 5’er kez olacak şekilde dönüşümlü bir şekilde tekrarlanır.

Hastanın bilinci kapanırsa hemen hasta sert zemin üzerine yatırılır ve tıbbi yardım beklenir.

Siyaset bilimci Mehmet Gazioğlu'nu restoran işletmecisinin Heimlich manevrası' kurtardı

Kaynak: DHA

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam